OVER RINEKE

“Ik ben een ‘verzamelaar’, altijd al geweest”

Als kind raapte ik steentjes op van de grond, scharrelde rond in de werkplaats van mijn vader, op zoek naar ‘schatten’. Om te knutselen, of zomaar om te bewaren of uit te stallen op een plankje in mijn kamer. Ik kleurde mooie grote ronde stenen met ‘wasco’ en hield dan een ‘expositie’ in het schuurtje achter in de tuin.

rinekeAls ik nu een wandeling maak vind ik bij thuiskomst nog steeds steentjes, stukjes hout en veertjes in mijn jaszak. Het komt vaak letterlijk op mijn pad. En zo gaat het ook met lapjes, kralen en andere ‘dingetjes’. Als ik ze tegenkom op een van mijn ‘strooptochten’ op rommelmarkten en bij kringloopwinkels moeten ze mee naar huis. Afgedankt en ogenschijnlijk waardeloos materiaal, maar voor mij pure schoonheid. Ik hou van het ‘niet-perfecte’, van versleten en verweerd, van gebarsten en gebroken. Uiteindelijk heb ik ’n vorm gevonden waarin alles samenkomt. Alle verzamelde materialen worden letterlijk ‘verbonden’ met elkaar. In een wonderlijk, bijna magisch proces van uren handwerk ontstaat als vanzelf telkens een nieuw sieraad. Soms tot grote verbazing van mijzelf. Er is een bron aangeboord waaruit een oneindige stroom aan inspiratie vloeit.

De ‘spulletjes’ zelf nodigen mij steeds weer opnieuw uit om te maken, te creëren. Afgedankt materiaal krijgt een nieuw leven in de vorm van hangers, kralenkettingen, armbanden en oorbellen. Alle sieraden zijn gemaakt van natuurlijke materialen zoals leer, katoen, zijde en metalen. Kralen van glas, steen en hout, sommigen door mij gemaakt van klei, geverfd en bewerkt. Elk sieraad is uniek. Nu mogen ze de wereld in, hun eigen leven gaan leiden. Ik hoop dat je de schoonheid kunt zien en de kracht kunt voelen en dat ook jij geraakt wordt door de ziel van deze sieraden.

En ‘verzamelen’…dat zal ik blijven doen…ik kan het niet laten.

handtekening-rineke

 

verkoop